Australian Wines Masterclass: Vinoteka Bornstein premijerno predstavila vrhunska „Down Under“ vina

Najmanji kontinent je šesta zemlja svijeta po izvozu vina, a zahvaljujući Veleposlanstvu Australije smo imali priliku kušati deset sjajnih etiketa!

by Ribafish
0 komentar

Ovoga ponedjeljka u najljepšem zagrebačkom podrumu, Vinariji Bornstein na adresi Kaptol 19, održala se edukativna radionica o australskim vinima koja se još ne prodaju na hrvatskom tržištu. Od deset etiketa koje su predstavili naši poznati sommelieri, samo dva su trenutno prisutna na hrvatskom tržištu (Henschke i De Bortoli), ali to je upravo bio i jedan od povoda ove sjajne radionice – saznati, probati, uvesti. 😊

Događanje je organiziralo Veleposlanstvo Australije u suradnji s organizacijom Wine Australia iz Londona (www.wineaustralia.com) i s Hrvatskim Sommelier Klubom. Wine Australia je australska vladina institucija čiji su zadaci koordinirati ili financirati istraživanje i razvoj grožđa i vina te olakšati širenje, usvajanje i komercijalizaciju rezultata kontrolirati izvoz vina iz Australije, i promovirati prodaju i konzumaciju vina, kako u Australiji tako i u inozemstvu.

Edukaciji je prisustvovalo dvadesetak poznatih hrvatskih sommeliera, a prezentaciju su vodili najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik restorana Noel u Zagrebu Ivan Jug te nezaustavljivi Mario Meštrović, također renomirani sommelier s lepezom kompetencija koje su potkrijepljene stručnom profesionalnošću i znanjem u sferi enogastronomije. Uz neumorne ljude iz Ambasade, po prvi se puta u javnosti pojavio i gospodin Richard Rodgers, novopristigli veleposlanik Australije za Hrvatsku i Kosovo koji je također pozdravio uzvanike.

Na edukaciji smo tako saznali da se u Australiji vinogradi nalaze pretežno uz jugoistočnu i jugozapadnu obalu, da ima čak 65 apelacija od Pertha do Brisbanea i da tradicija vinogradarstva seže na kraj sedamnaestog stoljeća kad se prvi put spominju regije HunterValley, Tasmania, Yarra Valley, McLaren Vale, Barossa i Rutherglen. Zlatno doba australskih vina počinje šezdesetih godina prošlog stoljeća, a danas su po izvozu na visokom šestome mjestu u svijetu.

Uglavnom, želite li ekskluzivu u svom kafiću ili restoranu, raspitajte se kod Australaca i slutimo jako zanimljivu priču. I naravno, ako ne znate kuda s lovom, nabavite odmah koji sanduk Yalumba ‘Samuel’s Collection’ Barossa Shiraz 2021, jer će ovakvim tempom starenja postati nešto apsolutno prekrasno!

 

Vina predstavljena na Masterclassu:

  1. Jansz ‘Premium Cuveé Sparkling’ Tasmania, non vintage
  2. Tyrrell’s ‘Vat 1’ Hunter Valley Semillon 2016
  3. Grosset ‘Springvale’ Clare Valley Riesling 2021
  4. Vasse Felix Margaret River Chardonnay 2019
  5. Yalumba ‘Samuel’s Collection’ Eden Valley Viognier 2021
  6. Giant Steps ‘Applejack Vineyard’ Yarra Valley Pinot Noir 2019
  7. Yalumba ‘The Cigar’ Coonawarra Cabernet Sauvignon 2019
  8. Henschke ‘Henry’s Seven’ Barossa Shiraz/Grenache/Mourvedre blend 2021
  9. Yalumba ‘Samuel’s Collection’ Barossa Shiraz 2021
  10. De Bortoli ‘Noble One’ Riverina Semillon 2015

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.