15. rujna počinje „Mjesec plave ribe“ u Crikvenici

„Plavuša“ koja je najveći hit na Rivijeri Crikvenica zasigurno je - plava riba...

by Ribafish
0 komentar

 Službena objava:

Zašto plava riba na ovim prostorima ima toliki značaj, čemu manifestacija koja traje mjesec dana?

Ribarstvo je stoljećima bilo jedno od glavnih zanimanja Crikveničana. Generacije ribara su kroz svakodnevnu tešku borbu za preživljavanje usavršavale svoja znanja i vještine pa ne čudi stoga da su crikvenički ribari već od 18. stoljeća bili iskusni i poznati majstori u lovu na plavu ribu, ali i ostale ribe. Mnogi od njih su svoje vještine prenosili na generacije ribara diljem svijeta. Crikvenica je početkom 20. stoljeća bila jedno od vodećih ribarskih središta Jadrana.

Danas bogata tradicija ne živi samo u sjećanjima i zapisima. Među ostalim, o njoj pričaju i manifestacije u Crikvenici koje spajaju ljubav prema moru, tradiciju i suvremenost.

Jedna od manifestacija koja slavi ovdašnju tradiciju jest „Mjesec plave ribe“, koji je u svojim počecima zamišljen kao „tjedan“, ali zbog velikoga interesa i sadržaja koji se želi pokazati, „tjedan“ je postao „mjesec“. Ovogodišnji „Mjesec plave ribe“ održava se od 15. rujna do 15. listopada, a vezan je za projekt „Cesta plave ribe“.

Njega je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, inspirirana ribarskom prošlošću i tradicijom ovoga kraja. Riječ je o posebnoj cjelogodišnjoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na vrijednoj tradiciji, a u kojoj sudjeluje nekoliko restorana s područja Rivijere Crikvenica. “Cesta plave ribe – Mjesec plave ribe” osvojila je i srca struke pa je 2014. dobila nagradu „Simply the Best” u kategoriji tematsko-gastronomske manifestacije.

„Najplavijem“ mjesecu u godini prethodila je kreativna uvertira naziva „Rib-Art va kale“.

 U nedjelju, 10. rujna 2023., u Crikvenici je održan „Rib – Art va kale“, uvertira u skorašnji 11. po redu „Mjesec plave ribe“. Inspirirajuća lokacija, a to je nekadašnji župni dvor u Gorici braće Cvetić, bila je predivna kulisa za predstavljanje programa „Mjeseca plave ribe“ i kreativnu slikarsku radionicu gostujućih influencera pod vodstvom slikara Marijana Mavrića.

Ovaj gastro doživljaj ne znači samo kušanje slasnih i zdravih ribljih specijaliteta, već i druge zanimljive aktivnosti. No, krenimo redom…

U petak, 15. rujna, od 18:00 sati u centru Crikvenice predviđeno je otvaranje „Mjeseca plave ribe“ uz cooking show poznatog chefa Davida Skoka, posebna ponuda jela od plave ribe, vinski kutak te ponuda osvježavajućih koktela. Voditelj programa bit će Domagoj Jakopović – Ribafish. Svim restoranima – sudionicima projekta „Cesta plave ribe“ – dodijelit će se oznake, kao trajni podsjetnik na sudjelovanje. U večernjim satima slijedi zabavno – glazbeni program uz Marka Škugora i „Trio Crikvenica“.

U subotu, 16. rujna, očekuje nas prava atrakcija – dolazak ribarskog broda s tunom u crikveničku luku te priprema jela od ulova iz mora. Voditelj programa bit će Robert Ferlin. Osim posebne ponude jela od plave ribe, koktela i vinskog kutka, ovu večer će nam uljepšati i Damir Kedžo te „Trio Crikvenica“.

Nedjelja, 17.9., rezervirana je za cooking show chefova iz restorana „Dida“, „Domino“ i „Miramare“, posebnu ponudu jela od plave ribe, prigodnih koktela i vinski kutak. Voditeljica koja će nas voditi kroz program je Barbara Udovičić Papeš, a zabavljat će nas Klapa „Kampanel“ i „Trio Crikvenica“.

Sva tri dana naši najmlađi mogu uživati u programu namijenjenom njima.

U sklopu ovoga mjeseca odabrani ugostiteljski objekti na području rivijere nude ukusna, maštovita i raznovrsna jela od plave ribe, a oni su sljedeći: „Dida“, „Karoca“, Trabakul“, restorani hotela „Crikvenica“, „Esplanade“ i „Miramare“ u Crikvenici, u Dramlju „Domino“, u Jadranovu „Feral“, a u Selcu „Riva“, „Ulika“ i restoran hotela „Marina“.

29. rujna u restoranu „Dida“ možete svjedočiti „ljubavnoj priči“ plave ribe i vina. Naime, uparivat će se jela s vinima vinarija „Pavlomir“ i „Grand Village Estate“, pod vodstvom sommelierke Ines Matić Matešković. Vaše jedinstveno gastro putovanje ima za cilj i jednu posebnu lokaciju, a to je Bar & Restaurant „Terraca“ u Dramlju. Vikend gastro eventi u ovom objektu (22.-24. rujna i 29. rujna -1. listopada) donose nam posebnu gastro ponudu uz nastupe glazbenih sastava (Klapa „Kala“, glazbeni sastav „Coffee Shop Acoustic“ i Trio „Splash“).

Posjetite nas i otkrijte kakav je osjećaj koračati „Cestom plave ribe“ i što je na njoj tako posebno.

 

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.