Zlatni Papuk: Brdo sjajnih sadržaja na najposjećenijoj slavonskoj destinaciji!

by Ribafish
0 komentar

Turistička zajednica Zlatni Papuk osnovana je prije nepunih godinu dana, a nakon kraćeg obilaska zaključili smo da je vrijeme da otkrijete novu lokaciju za slavonske specijalitete, opuštanje i luksuzni hedonizam, bijeg iz grada i povratak prirodi

 

Ova je planina u davnoj prošlosti bila otok usred Panonskog mora, a danas je poznata po jedinstvenoj geologiji i bioraznolikosti te prekrasnim vizurama Parka prirode Papuk, prvog UNESCO Geoparka u Hrvatskoj i najposjećenije slavonske turističke destinacije.

Naravno, i po legendarnom stadionu Kamen Ingrada i Dirty Old Festivalu koji je ugostio čak i moj najdraži bend NoMeansNo.

Papuk je također poznat po impresivnim povijesnim pričama (Čaruga!) te pješačkim, biciklističkim i planinarskim stazama idealnima za istraživanje najljepše planine u Slavoniji pa je samim time idealan za aktivan odmor duboko u kontinentu.

Turistička zajednica grada Velike „pojačala“ se prošle godine s općinama Kaptol, Brstovac i Jakšić, odabrala ime TZ Zlatni Papuk i s „većinskim vlasništvom“ Papuka krenula u ozbiljnu priču s gradnjom kvalitetnog turizma pa su nas pozvali da se u to i uvjerimo. Naš Clio je bio napunjen do vrha, a Tri Praščića praznih želudaca krenula na nešto više od dva sata udaljenu destinaciju.

Sunčani je kasnoljetni dan uskoro potvrdio da nisam uzalud nosio kupaće gaće jer na izvoru termalne vode na mjestu starog oronulog bazena (koji je pred 20 godina izgledao kao da je bio kopan jušnim žlicama), izniknuo je prekrasan, renoviran i dograđen, ozbiljan kompleks Aquapark Shhhuma. Moderno, uredno, veliko zdanje na samom rubu šume i s pripadajućim restoranom.

Pijemo gin dobrodošlice Castrum iz obližnjeg Kaptola (etiketa je totalno cool dizajnirana poput zamka u centru ovog mjesta!) i slušamo priču obitelji Šutalo, konkretno, neumorne Nikoline, koja je zaradu od svoje firme što se bavi prodajom kamina, odlučila uložiti u ljepšu vizuru svoga grada. Ne samo da su apgrejdali bazen i popratne sadržaje, nego grade i hotel, sanjkalište i još hrpu stvari. Bazeni su otvoreni krajem srpnja i imali su i po 3-4.000 posjetitelja dnevno, a kako je ulaz sada besplatan, a voda ugodnih 22 stupnja, eto vam prilike da se doduše malo preneseno, brčkate u Panonskom moru!

Sam kompleks se prostire na preko 17.000 m2 i sastoji se od 5 bazena, 3 tobogana, dječjeg vodenog tornja, gljive, dječjeg prskališta, spore rijeke, zatvorene igraonice, restorana, fast fooda, slastičarnice, vanjskog bara, bara u bazenu spore rijeke te trgovine, te kao takav osigurava svojim posjetiteljima cjelodnevnu zabavu.

Brojni sadržaji aquaparka i svakodnevni dodatni programi poput tečajeva plivanja i ronjenja upotpunit će dan proveden u Shhhumi.​ Kako sam si s plivanjem skroz OK, ali me ronjenje nekako cijeli život odbijalo, tako je bilo jako zanimljivo probati roniti u bazenu dubine dva metra. Hvala instruktoru, gospodinu Orozu na strpljenju i slušanju mojih gluposti, ali disanje kisika mi se jako svidjelo, mislim da sam blago pelcan!

Restoran Shhhuma (ovo s tri h što podsjeća na šum mora i šuštanje lišća je u biti genijalan spoj, je tijekom ljeta bio posvećen brojnim cjelodnevnim gostima, pristupačnim cijenama i isto takvim jelovnikom. Od pizza (32-45 kn) i burgera (20 kn!) do pohanaca (28 kn) i bolonjeza (32 kn), ali sa završetkom sezone priča se stubokom mijenja.

Naime, chef Josip Kovačević planira proširiti i uozbiljiti a la carte ponudu lokala, terasa će se ostakliti, a sve će ići prema modernijoj kuhinji obzirom da je u blizini tradicionalni restoran Čiča Mata, kao i Stari Fenjeri.

Uštipci su ipak vukli na tradiciju, dok je juha od mrkve kao i lungić s demi glaceom i pireom od graška već nešto sasvim ozbiljno. Držimo im fige da uskoro ostvare planove jer je mjesto stvarno dušu dalo za ozbiljno uživanje u slavonskim namirnicama. Svaka čast odabiru lokalnih vinarija unatoč tome što je Kutjevo odmah iza brda pa smo se tako upoznali i s radom Veleučilišta, Kaptola i Perića, gotovo polovicom vinarija Zlatnog Papuka. Specijalne pohvale za desert, tart od limuna, kao i tustu, moćnu i punu pogaču iz krušne peći!

Prije nego što smo se uputili na sljedeću lokaciju, udovoljeno mi je želji da odem na livadu gdje su nekad svirali velikani NoMeansNo na DOF-u, gdje se danas nalazi prekrasan, ultramoderan Kamp Duboka. Tko se ne slika sa zahodom u ogledalima, kao da nije došao! Slijedio nam je obilazak Kuće Panonskog mora u centru Velike, a kroz koju nas je proveo dipl. ing. Geologije Goran Radonić.

Prekrasna interaktivna kuća s bezbroj sadržaja i slatkim vrtom primjer je kako pametno utrošiti novac iz EU fondova.

Kako se na južnim padinama Papuka nalazi puno miocenskih naslaga sa fosilima, lijepo je slušati što nam oni govore o nekadašnjem okolišu, s posebnim osvrtom na živi svijet Panonskog mora. U nekadašnjem je Panonskom moru tako plivao 20-metarski morski pas megalodon, miocenski kitovi i dupini, a ispod morske površine bujao je život na grebenima u toplim, plitkim morima sa mnoštvom fosila koralja, mahovnjaka, školjkaša, rakova…

Na morskom dnu živjeli su i morski ježinci, puževi, školjke – prave kamenice, a na obali su upijali tople zrake Sunca morske medvjedice o kojima znamo upravo iz kostiju pronađenih u sedimentu Panonskog mora.

„Pričamo priču o vrijednom botaničkom području Turjaka danas, priču o najmanjem gušteru u Hrvatskoj, ivanjskom rovašu koji obitava na toplim, južnim grebenima iznad Velike i brojnim drugim pričama.“ Dovršava nam Goran priču o ovoj edukativnoj kući i spominje lokalitet Rupnicu u kojoj se mogu vidjet stjenoviti oblici nastali erupcijom vulkana.

Vanjski prostor Kuće Panonskog mora prilagođen je odmoru i svojevrsnoj provjeri znanja kroz labirint sa da / ne pitalicama, a tamo možete vidjeti i skulpture nosoroga, simbolični prikaz stvarne veličine morskog psa Charcharodona megalodona, spiralu vremena, meteokartu… A onda smo nažicali naše vodiče, Tomislava i Kristinu da nam pokažu i Rupnicu, pa smo opravdano kasnili na zadnje odredište toga dana, Vile Montis Aurea.

Vile za odmor Montis Aurea smještene su u mjestu Novo Zvečevo u srcu Papuka, a mir i privatnost koje pruža okruženje omogućit će vam da se odmorite od svakodnevnih obveza i doživite Slavoniju kakvu možda niste očekivali. Iako je do prve birtije (morao sam pitati, znate mene) čak 13 kilometara do Voćina, na udaljenosti manjoj od 60 km nalazi se čak 6 slavonskih gradova: Požega, Virovitica, Daruvar, Lipik, Orahovica i Kutjevo.

Zapadni dio požeške kotline, brdovito je područje koje obiluje označenim planinarskim stazama i netaknutom prirodom pa je idealno za jutarnje i dnevne šetnje, dok su noći zbog divljine i šuma koje su oko vas, rezervirane za opuštanje. U ovom bivšem vikend naselju kraj starog Končarevog odmarališta kojeg više nema, vrijedni ljudi iz Požege na čelu s braćom Salak, a posebno gospodinom Igorom, potrudili su se da vam umjesto ruševina i ruina danas definitivno ne nedostaje luksuza.

Bazeni, saune, jacuzziji, stolni nogomet, pikado i stol za bilijar su u standardnoj opremi njihovih četiriju vila Tena, Sara, Maja te pogotovo luxury vili Rebecca.

Usred guste netaknute šumetine, miljama daleko od civilizacije ležite u pjenušavoj kadi, gledate u lisice i srne preko ograde i slavite pobjedu od 2:1 u bilijaru s pogledom na kamin u kojem se sutra okreće svinjska pečenka. Odmor odlikaša!

Dobro, lagao sam za pečenku jer smo već imali dogovoren ručak, ali jednom kad se vratimo… Josip Lukačević Lux vlasnik agencije Thrillseeker Croatia, pokupio nas je sutradan u Shhhumi i kombijem po makadamu odvezao do Planinarskog doma Jankovac u istoimenoj Park šumi, do kojeg inače iz Velike ima dva i pol sata hodanja.

Iako smo izbjegli dio planinarenja, nevjerojatno ugodan i zanimljiv vodič Lux nas je kroz sljedeća dva sata proveo po velikom dijelu Park šume, poučnom stazom, Čaruginom pećinom, pokazao slap Skakavac kojem je posvećena Cesarićeva „Teče i teče jedan slap“, a onda nas je  netom prije vožnje kanuima i penjanja po stijenama omela malo jača kiša.

Pa smo se sklonili u restoran gdje nas je konobar dočekao – vrućim, netom napravljenim čvarcima. I kako da se čovjek ne oduševi!

Hrana u Planinarskom domu Jankovac je bazirana na grahu i čobancima, ali uvijek ima i lovačkih specijaliteta, pa smo se jedva izborili s jelenjom salatom, lungićima u lovačkom saftu i štrudlom od borovnica s pogledom na divno zelenilo. Jankovac se inače nalazi na 475 m nadmorske visine, a zbog izuzetnih prirodnih ljepota 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom. Prošećite čistom i urednom šumom, pored dva bistra jezera, natjeravajte patke poput Džive i uživajte u ovom neprocjenjivom daru prirode.

 Thrillseeker Croatia je turistička agencija koja organizira rute po Geoparku Papuk i području Zlatnog Papuka – planinarenje, sportsko penjanje po stijenama, ruta električnim biciklima, vodstvo po “Stazama Papučkih ratnika” i najvažnijim lokalnim arheološkim lokalitetima.

Alfa i omega Thrillseekera Josip Lukačević Lux biciklom je prešao velik dio Europe, alpinizmom se bavi cijelo desetljeće, kajakom je prešao skoro sve hrvatske rijeke te je volonter/spašavatelj Hrvatske Gorske Službe Spašavanja, a posjeduje licence kao što su ITLS (izvanbolničko zbrinjavanje ozlijeđenih osoba) te RESCUE3 (spašavanje u divljim vodama) i po vlastitim riječima – htio se vratiti kući i uživati pokazivati ljudima ljepote svoga kraja. Hvala mu na tome.

Sljedeće smo jutro proveli u razgledavanju centralnog trga gradića koji se izgovara s dosta dugim samoglasnikom a, Kaaaptol, a ne brzo i kratko kao naš zagrebački. Prekrasan dvorac koji danas više nije ograđen vodom kao u početku idealan je za slikanje, a tek koju ulicu dalje leži čudesna Vinarija Kaptol. U biti, još nije skroz čudesna, naime, vlasnici su nas ugostili u svojoj kućici u dvorištu kojeg se ne bi postidjela ni Kraljica Elizabeta, ali buduća kušaonica na ladanju polako poprima svoje obrise i bit će pravo čudo!

Zelenilo, ribnjaci, engleska trava, najviše su zasluga gospođe majke koja nikad ne staje, a kćerka Barbara Ljevar nas je ugostila i potpuno osvojila. Ova mlada vinarija ima grožđe s Kutjevačkog vinogorja, a nešto loze ima i na slavnom Vetovu i Mitrovcu. Prva berba je bila 2016. godine, a zanimljivo je da ju većinom vode – mlade žene, na čelu s glavnom enologinjom Anitom Matijević.

Devetoro zaposlenih uglavnom se vratilo s fakulteta iz većih gradova i danas brine o 50.000 litara lepršavih i svježih vina godišnje s nadom u skorašnje dizanja na 250.000 litara. Kušali smo mladu, svježu, nježnu i fino ispeglanu graševinu Kaptol 2020 (graševina čini 60% nasada), bazgasti slatki sauvignon kao perjanicu vinarije, a zatim i Rose napravljen od merlota i cabernet franca, koji stvarno miriše na vino, a ne na tvrde bombone od maline u što mi se pretvara sve više rosea u zadnje vrijeme. Plus!

Cuvee 2017 također ima to nešto starinski, moćno, i najviše mi se sviđa od cijele palete, dok je za dame najbolje sjela poluslatka graševina 2020. Ne znam što trebate napraviti da vas ugoste u svom dvorištu, ali napravite to, jer sam htio naručiti five o’clock tea kad sam izlazio i još dugo ću sanjati salaš o kojem je vjerojatno sanjao Vasa Ladački.

Naravno da su nas u Kaptolu i najeli sirevima s OPG-ova u blizini, ali i na zadnjoj lokaciji ekskurzije smo našli mjesta za ubaciti još koji tradicijski zalogaj Slavonije. Restoran Stari Fenjeri nalazi se par kilometara izvan Velike na putu za Požegu, malo makadamom sa strane, iznad malenog ribnjaka sa živim pastrvama i šaranima. Svježe domaće namirnice, zvuci tambura, bezbrižno trčkaranje Džive po padini i livadama savršeno je upotpunila domaća vilja i višnja, a zatim i povrtna juhe te maloprije spomenute pečene pastrve i šarani.

Cijene su nevjerojatno povoljne, sve je nekako nepretenciozno, a tako starinski, filmski, samo fali da iz šume dođe Čaruga nakon što je pobjegao žandarima s Papuka. Hrana sjajna, gemišti klize, sva sreća da smo išli prošetati do ribnjaka koji je idealan za team building, gdje nas je vrijedni vlasnik gospodin Odvorčić naučio kako kvalitetno dimiti pastrve.

Obećali smo da nećemo odati tajnu, i zato morate otići u Stare Fenjere i zaznati sami. Vrhunske, sjajne friške pastrve, apsolutni value for money!

Za kraj smo dobili i poklone Vinarije Perić, izvrsnih kulena i seka Fra Luka i OPG Ciganović, davno otprije obožavan med Pčelarstvo Bošković, aroniju OPG Baša, i džemove i likere OPG Antonija Zelenika,  dok smo Castrum gin popili uz prve susjede koji su naišli, pa kako stvarno ne možemo sve pojesti, imamo jedan poklon za sve vas koji pratite ovaj i portal Vilicom kroz Hrvatsku.

Velika hvala Velikoj, Kaptolu, agenciji Light Komunikacije s Danirom Orešić na čelu na organizaciji, Kristini Rupert i Tomislavu Galiću na stručnom vodstvu, pa ako ste se zaželjeli mira, prirode, zelenila i puno sjajne slavonske hrane i vina – posjetite što prije Zlatni Papuk, destinaciju sa stilom. Mi se sigurno vraćamo!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.