Vinarija Josip Vrbanek: Dobro došli u nepoznatu Vivodinu!

Vina Josipa Vrbaneka su dobivala priznanja na lokalnim izložbama i u Sloveniji (Metlika), a osim vina su i najveći prirodni proizvođač octa u Hrvatskoj! Jabučni ocat rade prirodno od jabučnog vina, vinski ocat bijeli i crveni od plavca malog s Pelješca, a tu je i ocat napravljen od meda, pasterizirani sok od jabuke te u najavi i pjenušac od dišeče ranine

by Ribafish
0 komentar

Službena objava
Tekst: Vjeko Madunić
Foto: Mario Milošević

Vivodinski kraj je stoljećima poznati vinogradarski kraj. Malo sa strane i praktički na slovenskoj granici nikada u Hrvatskoj nije izazivao veću pozornost kod ljudi iz vinarske struke. Ondje je godinama Badel otkupljivao kompletan urod tako da su rijetki imali nešto više za prodati osim za svoje potrebe. Ipak, zadnjih dvadesetak godina profiliralo se desetak vinara koji su stalno na tržištu. Osim čak četiri Vrbaneka (Josip, Darko, Mirka i Zdenka) tu su još Frlan, Viktorovski, Lešćanec, Ferko, Štubljar te u obližnjem Vrhovcu najpoznatiji Elvis Šoštar. Najstariji pa i najpoznatiji uz Darka je Josip čija smo vina predstavili jučer u Češkoj besedi.


Josip Vrbanek je čak 26 godina radio na više pozicija u Institutu za voćarstvo. Bio je i prvi predsjednik Hrvatske voćarske zajednice i 12 godina predsjednik vinogradara i vinara Ozlja. Ta povezanost s voćem (jabuka) usmjerila ga je još 1995. da s obitelji iz vlastitih voćnjaka počne proizvoditi jabučni ocat. Nekoliko godina kasnije stariji sin Luka je primijetio da jedino oni nemaju trsove u vivodinskom kraju. Bio je to povod za kupnju zemlje na odličnom položaju Krasinec i sadnju pola hektara – najviše rajnskog rizlinga oko 50% i podjednako sauvignona i graševine. Bilo je to na početku tisućljeća. Do 2003. su kompletirali kupovinom već postojeće vinograde najprije tri, a zatim i još jednog hektara. Prinosi po hektaru su 8 tona što znači najviše 1.5 kg po trsu.

Istovremeno s izlaskom na tržište 2003. kupio je od Badela veliku vinariju sagrađenu 1938. u kojoj i danas prosječno godišnje, uz dodatnu kupovinu iz tog kraja, proizvede oko 60000 litara vina. U asortimanu ima čiste sorte graševinu, rizling, sauvignon, sivi pinot, chardonnay, lovrijenac, dišeču raninu i muscat ottonel te dvije kupaže rose (frankovka i portugizac u jednakim omjerima) i crveni cuvée (frankovka, portugizac i lovrijenac). Odnedavno mu u stručnom dijelu posla pomaže enologinja Ivana Štajcer. Vina plasira najviše u Zagreb i okolicu, na moru u Sukošan, Split i Dubrovnik, ovih dana kreće jedna paleta za Nizozemsku, a u idućim mjesecima očekuje dovršetak posla oko izvoza u SAD i Kanadu. Vani će se plasirati pod etiketom Saint Lauren (sv. Lovro, svetac zaštitnik Vivodine i cijelog područja).

Vina su, posebno lovrijenac, dobivala priznanja na lokalnim izložbama i u Sloveniji (Metlika). Osim vina Vrbanek je najveći prirodni proizvođač octa u Hrvatskoj (jabučni ocat rade prirodno od jabučnog vina, vinski ocat bijeli i crveni od plavca malog s Pelješca te ocat napravljen od meda! Također proizvode i pasterizirani sok od jabuke). Na kraju ali ne i posljednje po važnosti u tijeku ove godine bit će spreman za tržište pjenušac od dišeče ranine započet u prošloj godini klasičnom metodom.

Probali smo čak 9 etiketa, nabrojenih ranije u tekstu, a posebno nas je dojmilo pet vina. I ostala su s ocjenom vrlo dobar, a petice smo dali rajnskom rizlingu 2021., sivom pinotu iz 2022., također svježi chardonnay 2022., lovrijenac iz 2019. i cuvée rouge (crveni ) iz 2018. Krenimo redom: Rajnski rizling 2021. 13% alkohola 6.5 g/L kiseline i 7 grama ostatka šećera. Lijepe svjetlozelene boje, tipičnih sortnih mirisa (breskva), mlad još uvijek bez tercijarnih mirisa petroleja, pravije reprezent ovog terroira. Lijepo se može sljubiti s ribljim (i morska i riječna) jelima. Ovdje je Darko Lugarić po prvi puta hvalio odabir alzaške boce u koju je punjeno vino a etikete su koncizne i dovoljno informativne. Rizling je s već spomenutog Krasinca i ja mu sa svoje strane dajem peticu. MPC 9 eura.

Sivi pinot 2022. sa 13.5% alkohola s položaja sv.Duh na zapadnoj strani i visini oko 350 metara je svježe, bistro, lijepoga mirisa starenjem postaje i intenzivniji, lijepe slamnato žute boje s također relativno visokim alkoholom koji je dobro uklopljen zahvaljujući i ostatku šećera. Godinu ranije, onaj iz 2021. sa 14.8% alkohola bio je na reprezentativnom ručku u Esplanadi za posjete francuskoga predsjednika Macrona. Te količine su, naravno, ekspresno nestale zato je prijedlog Suhadolnika da stvori manju arhivu u kojoj će moći pratiti razvoj vina starenjem dobrodošao. Uz zazubice, čuli smo da bi ga se moglo gurmanski iskoristiti uz pečene lignje na grilu, hobotnicu ispod peke, ali i jednostavan naravni odrezak. MPC 9 eura.

Chardonnay 2022. 13% alkohola s osvježavajućom notom, mirisa na koštunjičavo voće, maslačast, pitak s bademastim završetkom dobro bi odgovarao uz različito obrađenu piletinu, lungić i teletinu ali i smuđ na orly način i šarana. Ovo je tehnički fino dorađeno vino s konstatacijom dovoljno snažan a lijepo pitak. Prodane su sve količine još prošle jeseni. Chardonnay je najrasprostranjenija i najprodavanija svjetska bijela sorta. Zanimljivo je da je chardonnay nastao križanjem pinota i Gouais blanca (kod nas poznat pod imenom belina velika, praktički ga više nema u vinogradima…). Sorta izuzetno potentna za pjenušce.

Lovrijenac 2019. 13% alkohola je nastao križanjem pinota crnog i guais (gue) blanca ili bijele beline velike. Nije do kraja razjašnjen ni DNK ni porijeklo. Kako je većina sorti nastala u Francuskoj smatra se da je i ova porijeklom iz Alsacea. Vino je na području nekadašnje Austrougarske poznato pod više lokalnih naziva: Sant Lorentz, Vabžinec, Šent lovrenka, a na području Vivodine su se sretno pronašli svetac zaštitnik sv. Lovro i sorta Lovrijenac. Puno vino s odličnom kiselinom. Važno je reći da ga trenutno u Hrvatskoj za tržišne količine ima samo Josip Vrbanek. Grožđe se bere odmah iz ranih bijelih sorti sredinom rujna. Ovo vino je bilo oko 4 mjeseca u bariku a onda još osam mjeseci u velikoj 3000 l bačvi.

Naš znani enolog i sommelier Franjo Francem povodom ovog vina je rekao. “Vino zaslužuje pažnju jer je odmak od uobičajeno razmišljanja o crnom vinu koja najčešće govore o snažnim, nabildanim, alkoholnim karakteristikama. Lovrijenac je sve suprotno od toga: lagano, osvježavajuće, okus višnje i trešnje. U njemu ništa ne bode i ne iskače. Tanini su svilenkasti, zreli, slatki, zaokruženi što je njegova prednost a ne nedostatak. Sve nabrojeno daje mu eleganciju, mekoću, svježinu i zato bi bilo poželjno da ih je što više u bregovitim sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske.”

Cuvée rouge 2018. ima samo 12.5% alkohola,vrlo pitak sastavljen od frankovke, portugisca i lovrijenca. Mogli bismo kazati tipični vivodinski cuvée. Lugarić predlaže uz ovo laganije crno vino roštilj, skuše i sitniju jadransku ribu srdelice i inćune. Nemam ništa protiv, probat ću prvom prilikom. Vinarija Vrbanek je pronašla, štono bi se reklo, tržišnu nišu najviše u Zagrebu i na dalmatinskoj obali. Sada kreću dalju u svijet u kojemu se danas vrti proizvodnja od oko 260 milijuna hektolitara vina! Treba tu moći pronaći mjesto…

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.