U Vrutku predstavljena široka paleta vina iz Čilea i Argentine

Vina vinarija Tarapacá i San Pedro iz Čilea te La Celia iz Argentine grupacije VSPT, u vlasništvu obitelji Lukšić podrijetlom iz Hrvatske, uz stručno su vođenje prošloga tjedna predstavljene u prostorijama Vrutka na Samoborskoj cesti 161A

by Ribafish
0 komentar

Kako kaže Željko Suhadolnik, vinova loza stigla je u Čile sredinom 16. stoljeća kada su španjolski misionari tamo donijeli sortu país. Prije nekih 150 godina bogati zemljoposjednici i vlasnici rudnika počeli su graditi vinske podrume po uzoru na bordoške châteauxe te sadili bordoške sorte, ponajviše cabernet sauvignon, pa cabernet franc, merlot, malbec, sémillon i sauvignon blanc. Filoksera koja je krajem 19. i početkom 20. stoljeća poharala europske vinograde, čileanske vinograde ostavila je nedirnutima, a objašnjava se to prirodnim barijerama i geografskom izoliranosti zemlje, naime s jedne strane Čilea – na zapadu – je Tihi ocean, a s druge, na istoku, i u dužini od oko 4000 kilometara su visoke Ande.


Osuvremenjavanje i značajna modernizacija u proizvodnji vina u Čileu krenuli su početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Čile danas ima 130.000 hektara vinograda. Oko 70 posto je crnih sorata. Najviše je od sorata zastupljen cabernet sauvignon, sa 36,2 %, slijede sauvignon bijeli s 14,3 %, merlot s 12 %.

Grupacija VSPT ima više vinskih posjeda u različitim vinogorjima, a proizvodi vrlo veliki broj etiketa, od onih u baznoj grupi do onih u super-premium kategoriji. Dio bogatog asortimana u Hrvatsku uvozi Vrutak, i to od kapljice u baznoj kategoriji preko one u srednjoj kategoriji s napomenom da su vrlo kvalitetna a istodobno i vrlo prihvatljiva po cijeni (Castillo de Molina, Viña Tarapacá, Tabalie…) do super-premium vina kao što su Altaïr i Sideral.


Vinarija Tarapacá iz Čilea jedna je od vinarija grupacije VSPT, u vlasništvu obitelji Lukšić podrijetlom iz Hrvatske, koja je drugi najveći izvoznik vina. Sama vinarija Tarapacá izvozi 11.280.000 boca vina u više od 50 zemalja na pet kontinenata. Vinarija Tarapacá osnovana je davne 1874. godine u podnožju Anda s vinogradima lociranim u Maipo dolini, najtradicionalnijoj i najprestižnijoj dolini Čilea u kojoj se dobiva grožđe ponajbolje kvalitete, iz kojeg proizvode crna premium vina.

Uz vrhunsku kvalitetu vina, predani su održivoj proizvodnji kao proizvodnji budućnosti u kojoj se minimizira utjecaj na okoliš, proizvodi energija iz obnovljivih izvora za vlastite potrebe i brine za bioraznolikost. Zahvaljujući toj predanosti, osvojili su nagradu Green Company of the Year za 2016. i 2018. godinu. Vina vinarije Tarapacá redovito osvajaju prestižne nagrade na međunarodnim natjecanjima, posebno ona iz linije Grand Reserva čija je dosljedna kvaliteta prepoznata od davne 1876. godine.


Kušali smo sedam baznih vina vinarije Tarapacá cjenovnog ranga od 6-12 eura od kojih bih osobno posebno izdvojio Syrah Reserva Tarapacá i Carmenere Gran Reserva Tarapacá. U prostorijama Vrutka smo probali i bazni Malbec argentinske vinarije La Celia (10 eura) te šest vina vinarije San Pedro osnovane daleke 1865. godine. Po mom skromnom sudu, upravo je Etiqueta Azul Gran Reserva San Pedro 2020. (30,51 eur, Vrutak) vino koje može krasiti svaku vrhunsku vinoteku i apsolutni je pobjednik kušanja.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.