ŠKMER-ova MCA radionica gostovala u Enziti – mala škola filetiranja i još puno toga…

by Ribafish
0 komentar

Mariniranje brancina na tri načina, čips od iste ribe, temeljac, fileti i na kraju bonus rožata, sve smo to mogli naučiti u jednodnevnom predavanju u potpuno obnovljenoj i sjajno skockanoj Enziti na zagrebačkom Velesajmu.

Mjesto gdje dolazite učiti kuhati i družiti se s poznatim gurmanima i zvijezdama, još je jednom bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a ja jedva čekam uloviti kakvu jadransku ribicu i na njoj primijeniti stečeno znanje!

Službena objava:

Jednodnevna radionica izdvojena iz Mediterranean Culinary Arts (MCA) programa Šefova kuhinja
mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) namijenjena za ugostitelje, chefove i F&B “aktiviste”, održana je u 17. siječnja u Kitchen Studiju zagrebačke tvrtke Enzita. Vodio ju je dan nakon što je ista održana u restoranu DP kod Duge Rese chef Željko Neven Bremec, predsjednik ove međunarodno udruge sa sjedištem u Splitu koja 15 godina organizira brojne edukacije, kao i Biser mora, najveće svjetsko kulinarsko natjecanje kod nas. U petak (24. siječnja) održat će se ovakva besplatna edukacija za ugostitelje i u Villi Neretvi kod Metkovića.

U Kitchen Studiju Enzita radila su se tradicijska i suvremena mediteranska jela, pokazalo se kako se filetira riba na francuski i skandinavski, prave rižoti, foccacia, kako se i što servira te slaže na tanjurima. Zavirilo se u povijest jela te kako namirnicu ispoštovati i što bolje iskoristiti, a valjalo je na kraju radionice i degustirati “gradivo”.

Dodajmo, Mediterranean Culinary Arts program se odvija uz potporu Ministarstva turizma RH što je edukacije proširilo i na besplatne jednodnevne radionice za ugostitelje diljem Hrvatske. Cjeloviti dvotjedni MCA trening održava se u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji u Splitu. Osim Bremeca, a vode ga Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, specijalist za bezglutenske jelovnike Martin Grubiša, pastry chefovi Petra Jelenić i Robert Hromalić te gostujući predavači.

“Kako je tema radionice bila usmjerena na pripremu tradicionalnih, reinterpretiranih i suvremenih jela zemalja mediteranskog kruga, pokazali smo kako zamijesiti, pravilno razvući te odmoriti tijesto kako bi se dobila vrhunska focaccia, kruh kojeg se mijesi od Antike, a talijanski emigranti proširili su svijetom kao dio svoje gastronomske tradicije. Pripremala se i rožata koja svoje inačice ima po cijelom Mediteranu, a od vladavine Mletaka je nezaobilazna i na dalmatinskim trpezama,a u svijetu su posebno razvikane njezine varijante crema caramelata iz Italije te creme brulée iz Francuske.

Ključni su segmenti bili su i priprema rižota te filetiranje bijele ribe, u ovom slučaju brancina. Naš chef je okupljenima pokazao tehnike isijecanja te što je važno kod filetiranja ribe kako bi se ispoštovala ta vrijedna namirnica i pretvorila u deliciju prema uzusima Haute Cusine”istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica Kuharske Akademije ŠKMER-a.

Chef Bremec je prikazao francuski način kojim se pri isjecanju fileta obilaze potrbušne kosti, kao i skandinavsko filetiranje prema kojem se odvaja čitav filet s potrbušnim kostima te onda vade pincetom. Na radionici radio se i carpaccio.

“Također, kao dio ovog projekta početkom veljače imamo Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse, prvu suradnju s pariškim Ducasse Education centrom. Prestižna francuska škole visoke gastronomije pod vodstvom Alaina Ducassea, jednog od najvećih kuhara današnjice, u Kuharsku Akademiju donosi nam edukaciju o metodologiji rada i receptima restorana s tri Michelinove zvjezdice “Alain Ducasse au Plaza Athénée” u Parizu, “Le Louis XV – Alain Ducasse à l’Hôtel de Paris ” u Monaku te “Alain Ducasse at The Dorchester” u Londonu” – dodao je Bremec.

Foto: Enzita, ŠKMER

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.