Ljubitelji pošipa prijavite se na radionicu: Guess the Terroir!

Trilogija Fino&Vino restoran, srijeda, 8. prosinca 2021. od 19:00 – 22:00, event by Abeceda FINIH zalogaja - Alphabet français pour les gourmets

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Kažu da su najbolji pošipi s Korčule, odakle je sorta i potekla, ali i na samom otoku ima različitih mikrolokacija, pozicija, terroira. Upoznat ćemo korčulanske i druge pošipe te osjetiti sličnosti i razlike!

Što znamo o pošipu?
Pošip bijeli je autohtona sorta otoka Korčule gdje tradicija vinogradarstva i vinarstva datira još iz 4. st. pr. Kr. čemu svjedoči arheološki nalaz Lumbarajska psefizma, pisani tekst na kamenoj ploči, a jednakom važnošću zadržala se do danas.

Legenda kaže (1967. zapisao je dr. Marcel Jelaska, Institut za jadranske kulture) kako je Smokvičanin Tomašić Marin, zvan Caparin, sijekući šumu u kanjonu Stiniva, pronašao samoniklu lozu koja ga je zainteresirala svojim neobičnim okusom i aromom te je prerezao njezine prute i presadio je u svoj obližnji vinograd na predjelu Punta-Sutvara.

Kroz određeni broj godina množio je trsove u svom vinogradu, a davao ih je i drugim vinogradarima iz Smokvice i Čare, ili su ih oni sami, uvidjevši njezine odlične karakteristike, uzimali.


Sorta je, kažu neki, naziv dobila rastući ispod šipka, ili kako bi se reklo „po šipka“ što je kasnije skraćeno u „pošipak“, a zatim u pošip. Drugi kažu da je ime sorti dao pronalazač radi oblika bobice koja je šiljasta i liči na „šip“ (vrh krampa) – poput šipa – pošip (Vojvodić, 1992.; dijelovi teksta prepisani iz Zelene knjige – Hrvatske izvorne sorte vinove loze, Državni zavod za zaštitu prirode, 2015).

Ostalo ćemo saznati na radionici koju u sljedeću srijedu vodi prof. Marija Vukelić.
Cijena: 300 kn
Broj mjesta ograničen
Rezervacije: marijavukeliczg@gmail.com


Sve informacije na: FB eventu
Foto: Julio Frangen

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.