Pčelarstvo Zanoškar: Priča o pravim proizvođačima meda s redirekcijom na najbolji recept za medenjake na svijetu!

by Ribafish
0 komentar

Svi volimo i konzumiramo med, proizvod pčelica, puno zdraviju opciju od bijelog i pogotovo lažnog smeđeg šećera. Ali danas svatko radi med, i to uglavnom više nema veze ni s kvalitetom, a kamoli sa zdravljem…

Odavno sam se zaljubio u obitelj Zanoškar u Fužinama i njihove proizvode na bazi meda kojeg sami uzimaju iz prirode od svojih pčela, pa ih prilikom zadnje posjete ovom planinskom raju upitao sve o pčelarstvu u 21. stoljeću.

Damire, koliko imate košnica, i gdje su vam sada pčele?
Sada imam 140 košnica i smještene su na dva pčelinjaka u Primorju, gdje zimuju.

Kako to da se bavite tim zanatom?
Dva sam svoja hobija, informatiku i pčelarstvo, pretvorio u moje životno zanimanje. Pčelarstvom sam se počeo baviti prije 35 godina kada sam završio studij strojarstva. Kupio sam 10 košnica, a da nisam znao ništa o pčelama.

Kad se desio boom pčelarstva u Hrvata? Što se od tada do danas dogodilo?
U Hrvata postoji duga tradicija pčelarenja, broj pčelara se naglo smanjio pojavom nametnika varoe 70-ih prošlog stoljeća, a boom se desio s povoljnim poticajima kroz nacionalni program pčelarstva, početkom ovog desetljeća (od 2010. nadalje). Mnogi su se okušali u pčelarstvu, mnogi su propali, ali ipak je zabilježen dosta visok porast broja košnica.

Koje su najčešće prevare? Kako je moguće da je med danas tako jeftin?
Najčešće prevare na tržištu meda su uvoz patvorenog meda i njegova prezentacija kao domaćeg. Miješanje raznih sorti meda s eteričnim uljima ili pak miješanje jeftinog meda s eteričnim uljima biljaka, npr. kadulje i prodajom istih kao visokovrijednih medova od kadulje, lavande, vrijeska.

Med je danas jeftin upravo zbog uvoza velikih količina meda sumnjivog podrijetla i kvalitete, nemogućnosti pčelara da prodaju svoj kvalitetniji med u veleprodaji po boljim cijenama i loše ekonomske situacije potencijalnih kupaca, građana Hrvatske.

Smijemo li med staviti u kavu?
Bolje je staviti med u kavu, nego šećer. Svjesni smo da u tom slučaju med gubi dijelom na kvaliteti (temperature iznad 40 stupnjeva uništavaju enzime i vitamine), međutim, još uvijek on zadržava sve svoje minerale i visoko vrijedne šećere koje med sadrži.

Što još ne znamo o medu?
Proizvod pčela nije samo med, već matična mliječ, propolis, polen, perga, vosak, pčelinji otrov. Pčele i čista okolina mnogo nam daju, stalno učimo kako da te darove pčela najbolje iskoristimo u redovitoj prehrani, kozmetici, na dobrobit svih nas.

Zašto bi trebalo kupovati vaš med?
Naš med bi trebalo kupovati jer maksimalno nastojimo ne pokvariti ono što su biljke stvorile kao nektar, ili lisne uši proizvele kao mednu rosu, a pčele u svojoj košnici kao vrijedni farmaceuti pretvorile u visoko vrijedan proizvod.
Pčelarenjem u čistoj, nezagađenoj okolini, izborom paša kadulje s otoka Cresa i meduna iz Gorskog kotara, nudimo uz naše 35-godišnje iskustvo u pčelarenju, našim kupcima, najbolje što se u ovom trenutku može dobiti na tržištu.

Pčelari su danas odgovorni za opstanak pčela, jer divljih pčela gotovo da i nema, te su pčelari dobili jednu novu dimenziju u očuvanju pčela, a kroz i njihov rad i mnogih vrsta biljaka čiji opstanak ovisi o pčelinjem oprašivanju. Stoga pozivamo sve savjesne građane da ne upotrebljavaju pesticide i druga sredstva koja zagađuju okoliš.

Sačuvajmo naše livade, šume, da naša djeca imaju budućnost. Sve detalje potražite na adresi Donje selo 48, 51322 Fužine, nazovite na 098/1991978 i 098/1991970 ili naručite na: https://www.facebook.com/GorskiDooFuzine/

Odlazimo iz Fužina, dolazimo doma, a Kasandra po svom slavnom receptu radi slasne medenjake, ovog puta s novim medom…
https://forkingcroatia.blogspot.com/2015/12/ovo-nisu-samo-medenjaci-ovo-su-najbolji.html

Sad je sve lakše… Dobar vam tek, pazite što kupujete i dajte šansu ljudima koji stvarno vole prirodu.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.