Osvrt na vrhunsku 2023. godinu Kvarner Winesa

U 2023. godini vinari Udruženja Kvarner Wines sudjelovali su u nizu aktivnosti od koji su najznačajnije organizacija Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi i suorganizacija s Turističkom zajednicom Kvarnera projekta „Žlahtina – Kraljica Kvarnera“

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

U suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera vina su predstavljena na 14 događanja u Hrvatskoj i 7 na međunarodnoj vinskoj sceni, te je održano 15 prezentacija, edukacija i radionica. U suradnji s lokalnim turističkim zajednicama održano je 16 prezentacija na Kvarneru, odnosno više od 30 prezentacija ponude vina s Kvarnera. Na Kvarner je došlo više od 60 nagrada s međunarodnih vinskih ocjenjivanja. Izuzev nagrada za vina, Egle Katunar iz Kuće vina Ivan katunar osvojila je nacionalnu nagradu za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Eduard Kušen“ koju dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ a ambasadorica brenda Kvarner Wines Monika Neral finalistica je treću godinu za redom prvenstva Hrvatske u sommelierstvu. Vinarije se nalaze u aplikaciji Visit Kvarner, u Gault&Millau vodiču te u Kvarner Magazineu u kojem su predstavljene i ambasadorice brenda Kvarner Wines.

AKTIVNOSTI U 2023.:

Najznačajniji projekti u kojima je Udruženje sudjelovalo kao organizator su Međunarodni eno – gastro festival WineRi i projekt „Žlahtina – Kraljica Kvarnera“ kojeg je organizirala Turistička zajednica Kvarnera a osmislio ambasador brenda i sommelier Klaudio Jurčić.

Na WineRiju je poseban naglasak stavljen na vina od autohtonih sorti jugoistočne Europe, na promociju Kvarnera i na povezivanje s Women’s Weekendom. Kao i svake godine humanitarni karakter je bio povezivanje s Udrugom „Srce za nju“ pa su vinari donirali vino za donacije udruzi i humanitarnu večeru održanu u restoranu Nautica na Kantridi. Izuzev toga vina su donirana i za humanitarnu večeru u restoranu Laurus, te u restoranu Tunar u Selcu gdje su ambasadori održali prezentaciju i promociju vina s Kvarnera. Na WineRi je nastupilo 80-ak vinarija iz Italije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Hrvatske te svi vinari s Kvarnera. WineRi se održao uz pokroviteljstvo i podršku Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta, Primorsko – goranske županije, Grada Rijeke, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice grada Rijeke, Obrtničke i Gospodarske komore.

Projekt Žlahtina – Kraljica Kvarnera čiji su rezultati predstavljeni u vinoteci Wine&Co okupio je 30-ak vinskih profesionalaca (sommeliera, enologa, novinara, publicista, restoratera) koji su opisali 37 vina napravljenih od autohtone kvarnerske sorte vinove loze žlahtine – pjenušce, mlada, odležala i slatka vina. Rezultat projekta je opis vina – Vino je kristalno bistro, svjetlije slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Na nosu je čisto, dominiraju voćno – cvjetni mirisi zelene jabuke, vinogradarske breskve te cocktail citrusa i tropskog voća. Note bijelog cvijeća isprepliću se s tipičnim herbalnim aromama mediteranskog bilja, naročito kadulje. Na nepcu je suho, naglašene svježine te laganijeg tijela. U retrookusu je voćno – herbalnog karaktera s istaknutom elegantnom slankastom senzacijom i završetkom u znaku ugodne gorčine. Preporučena temperatura posluživanja žlahtine je: 8 °c. Preporučena čaša za žlahtinu je: vinska čaša manjeg volumena i užeg tijela, kako bi se zadržala voćnost, svježina i optimalna temperatura vina.

Proizvodi iz svih vinarija, članica Udruženja Kvarner Wines, ali i brendovi i projekti Turističke zajednice Kvarnera (Kvarner Gourme / Food, Kvarner Familly, Europska regija gastronomije…) i Primorsko – goranske županije (Kašetica primorsko – goranska, Frankopani…) predstavljeni su na festivalima u Hrvatskoj (WineOs Osijek, Womens Weekend Rijeka, Wine EnoGastro Vip Event, Weekend Food Festival Rovinj, Vinart, Vinart petit tasting – na kojem je predstavljeno vino Kapitul iz vinarije Šipun, Dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Opatija, Zadar Wine Festival, Pink day Zagreb, Vinistra Rovinj, Dioklecijanovi podrumi Split, Salon pjenušavih vina Zagreb, Medunfest Fužine, Festival pjenušaca Višnjan, VinoCom Zagreb) i međunarodno (Orange Wine festival Isola, Orange Wine festival Wien, Borfesztival Pecz, Salon penečnih vin Ljubljana, Sarajevo Wine Weekend, Slovenski festival vin Ljubljana, Merano Wine Festival).

U suradnji s turističkom zajednicom Kvarnera i ambasadorima brenda Kvarner Wines održan je niz promocija i prezentacija Kvarnera kao eno – gastronomske destinacije i vina vinara članica Udruženja – Restoran Ganeum – predstavljanje ponude za profesionalce u turizmu, Golf igralište Brseč – predstavljanje ponude za turističke agente, Milano – predstavljanje ponude za novinare i turističke profesionalce, projekt „razvoj gastronomije Gorskog kotara“ – sljubljivanje vina s hranom, CineHill Petehovac – radionica „Upoznajte vina Kvarnera“, radionica „Decanteri s Kvarnera“ uoči WineRi, radionica „Najbolje s Kvarnera“ na Vinistri, Upoznajte vina Kvarnera Punat – festival In vino veritas, Najbolje s Kvarnera – Dani vina Vrbnik, Nepoznati Kvarner – radionica i promocija vina u sklopu Štrudlafest Jaškovo Karlovac, promocija ponude na predstavljanju filma TZ Kvarnera Make your own movie u Opatiji, na prezentaciji Taste the mediteranean u Splitu, te je organizirano studijsko putovanje „Kvarner Wines Route“ za novinare koji su pratili Međunarodno ocjenjivanje vina Concourse Mondial de Bruxelles i vinske profesionalce sudionike projekta „Žlahtina – Kraljica Kvarnera“.

Uspostavljena je suradnja s Udrugama Belica Kastav, Ružica Vinodola Novi Vinodolski i Sveta Lucija Crikvenica te su ambasadori sudjelovali na ocjenjivanju vina i edukacijama za članove.

U suradnji s lokalnim turističkim zajednicama sudjelovali smo u organizaciji i nastupili s prezentacijom vina u Crikvenici – Festival vina Mađara iz 7 država – Kincses Pince, Moja mala kala, Adventska vinska škola, Ribarski tjedan, Mjesec plave ribe, radionice Bijela strana Kvarnera i Crna strana Kvarnera, te prezentacija vinske ponude novinarima u restoranu Burin i tematska večera u sklopu Mjeseca plave ribe u restoranu Dida; In vino veritas – festival vina Punat, Wine&Walk Malinska Dubašnica, Dani vina Vrbnik i Vrbnik Wine Walk, Pjenušavi doručak u vinogradu iRužica Vinodola Novi Vinodolski, Festival vina CrekVINA u sklopu manifestacije Bela nedeja Kastav.

Vina su predstavljena i u Zagrebu u organizaciji regionalne udruge Vinistra odnosno na manifestaciji En primeur mladih malvazija, žlahtina i sorti Bregovite Hrvatske, dok se u suradnji s regionalnom udrugom Graševina Croatica na manifestaciji En Primeur graševina sudjelovalo na panelu „Tržište vina u Hrvatskoj“. U suradnji s Hrvatskim sommelier klubom vina od sorte žlahtina, mlada i pjenušava, te vino od sorte sansigot predstavlja se polaznicima I. stupnja sommelierstva, a u Vinskoj kući Pavlomir održan je tečaj I. razine. Vina su predstavljena i na natjecanju Davis Cup u Rijeci, na predstavljanju obnovljene stranice Vinopedia u Rijeci, na promociji knjige 100 vodećih restorana Hrvatske u Rijeci, na predstavljanju publikacije Izazovi vinskog sektora u Republici Hrvatskoj u Kastvu, na predstavljanju Riječkih gastronomskih luka, na panelu „Svi govore o Rijeci“ u sklopu Weekend media festivala u Rovinju, vina su predstavljena na radionici i top managementu Podravke te u sklopu kongresa Terme Selce u Selcima, predstavljanje vinske i gastronomske ponude Kvarnera održano je i na ekskluzivnim večerama u Brseču za goste iz Amerike, na Ribarskoj fešti na Gatu Karoline Riječke u Rijeci, na finalu prvenstva Hrvatske u sommelierstvu u Zagrebu i na Danima vina na Grobniku.

Vinari su svoja najbolja vina slali na međunarodna natjecanja na kojima je ostvaren zavidan uspjeh. Na najznačajnijem svjetskom natjecanju Decanter, kvarnerska vina osvojila su 19 nagrada od čega 8 srebrnih (PZ Vrbnik, Zlatna selekcija, 2020., Vinarija Šipun, Žlahtina Šipun, 2021., Gospoja, Sveta Nedija, 2018., Vinarija Šipun, Kapitul, 2017., Plovanić vina, Amfora 246, 2020., Kuća vina Ivan Katunar, Ambra, 2018., Katunar Estate winery, Plavac mali, 2019., Vinska kuća Pavlomir, pjenušac San Marino, 2021.) i 11 bronci (Plovanić vina, Amfora 246, 2019., Katunar Estate winery, Pasito, 2019., Vinarija Šipun, Kapitul, 2016., Gospoja, Misno vino, 2021., Vinarija Šipun, Hlam Žlahtina, 2021., Gospoja, Žlahtina Gospoja, 2022., PZ Vrbnik, Zlatna Vrbnička Žlahtina, 2022., Vinska kuća Pavlomir, Muškat žuti, 2022., Vinska kuća Pavlomir, pjenušac Ružica Vinodola dry, 2022., Gospoja, Extra brut Gospoja, 2018., Vinska kuća Pavlomir, Grand Cru Žlahtina, 2022.).

Na natjecanju Concourse Mondial de Bruxelles također su osvojene značajne nagrade – Katunar Estate winery zlato za Žlahtinu Sv. Lucija, Vinska kuća Pavlomir zlato za svoje ružičasto vino Ružica Vinodola (jedno od 3 hrvatska zlata za ružičasta vina) i Kuća vina Ivan Katunar srebro za sansigot Ivan Katunar 2019. Izuzev navedenoga vina su ocjenjivana i na Vinistri, International Wine Award, Concours International de Lyon, Chardonnay du Monde, 50 Great Rose Wines of the World, International Rose Championship, PAR Awards, Frankfurt International Trophy, Feminalise 2023., Zarcilo Wine Awards, IWSC London, Vinagora International Wine Competition, Mundus Vini, Sabatina, Bjelovarski sajam – 9. izložba vina i vinarske opreme – nacionalno ocjenjivanje vina, Međunarodno ocjenjivanje pjenušaca – Mreža salona pjenušavih vina i Međunarodno ocjenjivanje pjenušaca – Međunarodni festival pjenušaca Višnjan. Izuzev nagrada za vina, Egle Katunar iz Kuće vina Ivan katunar osvojila je nacionalnu nagradu za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Eduard Kušen“ koju dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“.

U suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera Kvarnerski su vinari koji su nositelji brenda Turističke zajednice Kvarner Wines predstavljeni na aplikaciji Visit Kvarner, u vodiču Gault&Millau, te u Kvarner Magazinu u kojem su predstavljene i ambasadorice brenda Kvarner Wines. Ambasadorica Monika Neral finalistica je nacionalnog natjecanja u sommelierstvu održanog u Zagrebu. Na koncu aktivnosti u 2023. važno je spomenuti i sudjelovanje odnosno zastupljenost na žlahtine na Novogodišnjim koncertima u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, na Adventskom druženju u Gradu Rijeci i na novogodišnjoj zdravici u Gradu Krku.

INFO O UDRUŽENJU:

Udruženje čine:
– Udruga „Žlahtina vinogradari i proizvođači vina“;
– Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju autohtonih proizvoda i izvornih običaja „Kvarnerska kvaliteta“ i
– Zadruga vinara Proizvođačka organizacija „Vina Kvarnera“.

Članovi udruženja su:
– Opatija – Rijeka – Vinodol:
o Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ružić, Zvoneća 35, 51213 Jurdani, OIB: 19628427189, vl. Franko Ružić;
o Obrt za proizvodnju vina Kapić, Cesta dalmatinskih brigada 9, 51211 Matulji, OIB 27978638099, vl. Toni Babić;
o Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Plovanić vina, Šporova jama 7, 51215 Kastav OIB: 91247611461, vl. Dejan Rubeša;
o Pavlomir d.o.o. – Vinska kuća Pavlomir, Pavlomir 2, 51250 Novi Vinodolski, OIB: 33879979692, dir. Miroslav Palinkaš, enl. Marijo Jeličić;
– Krk:
o Estate Winery d.o.o. – Vinarija Katunar, Vinogradska 17, 51516 Vrbnik, OIB: 20810927911, dir./ enl. Anton (Toni) Katunar;
o Gospoja p. z. – Gospoja, Frankopanska 1, 51516 Vrbnik, OIB: 44369399194, upr. Ivan Toljanić, enl. Mladen Toljanić i Anton Brusić;
o Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kuća vina Ivan Katunar, Braće Trinajstić 3, 51516 Vrbnik, OIB: 00998765045, vl. Ivan Katunar;
o Obrt za vinarstvo i rasadničarstvo Šipun – Vinarija Šipun, Šipun 16, 51516 Vrbnik, OIB: 83515878759, vl. Ivica Dobrinčić;
o Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Namori 2, 51516 Vrbnik, OIB: 38051863635, upr. Denis Matanić, enl. Marinko Vladić;
o Ugostiteljstvo i trgovina „Nada“ Vrbnik, Glavača 22, 51516 Vrbnik, OIB: 11144558704, vl. Ivan Juranić.

Ambasadori brenda Kvarner Wines su: Jurčić Klaudio, Matić Matešković Ines, Matijević Časlav, Matijević Lucija, Mrkonja Marinela, Neral Monika, Orišković Josip, Pavlešić Tomislav, Stilin Žarko i Škarica Martina.

 

ŽLAHTINA – KRALJICA KVARNERA:

Cilj degustacije bio je stilistički profilirati i opisno definirati baznu referentnu žlahtinu proizvedenu u reduktivnim uvjetima u inoks posudama.

OPIS:
HR: Vino je kristalno bistro, svjetlije slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Na je nosu je čisto, dominiraju voćno-cvjetni mirisi zelene jabuke, vinogradarske breskve te cocktail citrusa i tropskog voća. Note bijelog cvijeća isprepliću se s tipičnim herbalnim aromama mediteranskog bilja, naročito kadulje. Na nepcu je suho, naglašene svježine te laganijeg tijela. U retrookusu je voćno- herbalnog karaktera s istaknutom elegantnom slankastom senzacijom i završetkom u znaku ugodne gorčine.
EN: The wine is clear, bright with a light straw color and lemony-green hue. On the nose, it has a clean, prominent aroma of green apple, vineyard peach, and a blend of citrus and tropical fruit. White flower notes intertwine with typical aromas of fresh Mediterranean herbs, notably sage. It is dry, with a lighter body and vibrant acidity. An interesting blend of fruitness, hints of light herbaceousness and elegant mineral notes with a touch of salinity dominate the palate. A pleasant bitter undertone marks the finish.

Preporučena temperatura posluživanja žlahtine je 8 °C.
Preporučena čaša za žlahtinu je: Vinska čaša manjeg volumena i užeg tijela, kako bi se zadržala voćnost, svježina i optimalna temperatura vina.

Sljubljivanje (s obzirom na elasticitet sorte): Kod žlahtine postoji bitna odrednica koje određuje njenu gastro iskoristivost: način uzgoja, vinifikacija i odležavanje. Važno je prilikom sljubljivanja težiti lokalnim namirnicama koliko je god to moguće.

Pjenušci i mlade svježe žlahtine – sjajno prate hladno – toplu predjelnu kvarnersku kuhinju s naglaskom na ribu, školjke, mekušce, naročito sirove kvarnerske škampe, mlade otočke i grobničke sireve, te krčki pršut. Od toplih predjela sjajno se slažu s crikveničkim rupicama, te buzarama i tjesteninama poput krčkih šurlica na bazi laganijih umaka naročito vrganja iz Gorskog kotara i divljih šparuga, uz rapsko, krčko i cresko maslinovo ulje.

Odležale strukturnije žlahtine – idealan partner su creskoj janjetini, brudetima i gregadama od kvarnerske tune i palamide, ribi forno ili s gradela i specijalitetima ispod peke, a naročito hobotnici. Lijepo se sljubljuju i s pečenim lovranskim marunima.

Desertne žlahtine – izvrstan su odabir uz kvarnerska slatka jela poput kroštula, vrbničkog presnaca, smokvenjaka, rabske i frankopanske torte, rašnjaka, orehnjače, riječkog rigojančija i štrudle od lovranskih trešanja ili divljeg voća iz šuma Gorskog kotara.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.