KAUBOJI – STARO U KAZALIŠTU, NOVO U KINIMA!

by Ribafish
1 komentar

KAUBOJI – STARO U KAZALIŠTU, NOVO U KINIMA!

Moja skromna kritika objavljena na portalu Zvono.eu

http://www.zvono.eu/portal/komentar-tjedna/ribafish-domagoj-jakopovic/6808-kauboji-staro-u-kazalistu-novo-u-kinima

Zašto jednostavno ne smijete propustiti filmsku verziju najbolje kazališne predstave ikad u Hrvatskoj, iz pera totalnog ovisnika Wyatt Fisha, alias Ribe The Kida


Uploaded with ImageShack.us

Izašao sam iz kazališta sav u suzama, iskašljavajući zadnje kapi smijeha iz sebe i obećao si da si tako savršenu večer jednostavno moram ponoviti. Kauboji Saše Anočića u Teatru Exit su definitivno nešto najbolje što je zadesilo štrebersku i sterilnu domaću kazališnu scenu, ne sjećam se da sam se tako dobro zabavio još od fantastičnih Izbacivača, dok su Tarik i Rene bili genijalni, a ne umišljeni.

U čemu je trik? Redatelj okupi neku »C« ekipu glumaca amatera i od njih pokušava napraviti predstavu. Sve im ide u krivo, mlate ih, pljačkaju, varaju, ružni su, kilavi i neuspješni u svakom segmentu života, ali sad konačno imaju jednom u životu priliku nešto napraviti. Dakle, priča o poštenim običnim ljudima tu oko nas, onih koji nemaju veze, rodijake niti člansku iskaznicu. Svaki od pet puta koliko sam gledao Kauboje našao sam drugog heroja, novog lika s kojim sam se suživio, svaki put pustio suzu na dva ista i jedno nenadano mjesto, to je predstava nad predstavama, trostruko remek-djelo, ma tremek djelo, bokte! Od režije, glume, tempiranja, glazbe, ama baš sve je na svom mjestu, osim što bih skratio scene stepanja, ali to sam samo ja…

Toliko savršeno pogođen lik aparatčika, nesretnog redatelja, švercera, luzera, kretena iz kvarta kojeg svi poznajemo, i onda taj dio kad sjebani svim sranjima oko sebe sjednu i zapjevaju, ma kao da si spojio Tri mušketira, Družbu Pere Kvržice i Devetoricu hrabrih u tri prokleto kratka sata predstave koja se slobodno može nazvati – životom. Dakle, ako imate i mrvicu duše, ljubavi i barem malo intelekta, jednostavno morate unaprijed rezervirati kartu za predstavu.

No, potaknuti uspjehom na daskama, neki su se ljudi sjetili to postaviti i na filmsko platno. E sad se ja vraćam u prošlost, kad sam nakon stoput iščitanih Smogovaca ostao razočaran serijom, Flashom Gordonom u filmu nakon gutanja stripa, Parfemom nakon knjige, Spidermanom, o Kriste, ducklip Spidermanom… S takvom sam se skepsom uputio u kino, naravno, i sretan što ću se definitivno opet i nasmijati i emotivizirati, i sigurno puniji napustiti dvoranu.

Upravo se to i dogodilo, smijao sam se istim scenama, puknuo na nove detalje (Makaršta!), ne dočekao najemotivniji dio uz predstave, malo izmijenjen i dorađen na filmu… Teško je tri sata strpati u sat i pol, i ne mogu se oteti dojmu da su mi očekivanja bila prevelika, jer to je jednostavno film, a ne predstava. Pa sad opet moram u kazalište, a upravo bih to preporučio i vama, koji igrom slučaja još niste vidjeli predstavu. Odmah u kino, pogledajte taj jedan, u biti, vrhunski foršpan, dulji spot, skraćenu verziju najbolje kazališne predstave ikad u Hrvata, i onda tako puni elana i s osmijehom na licu krenite u Teatar Exit. I onda me vodite na pivo i ćevape umjesto da mi zahvalite. Jer Kauboji su savršenstvo, ono što ćete danima prepričavati, oponašati, buditi se po noći od smijeha i osjećati se bolje. Kad narastem želim glumiti škorpiona, zvečarku ili lešinara. Svi u kino!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

babamara 8 studenoga, 2013 - 10:55

potpisujem krvlju.
i definitivno lešinar 😀 iako ni zvečarka ni škorpion nisu loši 🙂

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.