Govnar smrti u raljama filmske industrije – Ciglom u glavu!

by Ribafish
4 komentara

Mini intervju: Dubravko Mataković

Govnar smrti u raljama filmske industrije – Ciglom u glavu!

Jedan od najpopularnijih domaćih strip crtača i scenarista te moj idol, Vinkovčanin Dubravko Mataković, nakon kazališta, ilustracija, trash-punk-metal benda i brojnih drugih izazova, prihvatio se još jednog. Tako se premijera njegovog prvijenca «Cigla», očekuje na predstojećem zagrebačkom Animafestu, Danima hrvatskog filma ili netom iza ova dva festivala što sve ovisi o rješavanju završnih sitnih tehničkih poteškoća. Iskoristili smo priliku i upitali ovog velikana domaćeg stripa, kojeg se ili gnušate ili ga obožavate, oca legendarnih Malog Ivice, Šućre Ušćumlića, Glištuna Gmižića i još bezbroj nezaboravnih crtanih likova, kako se uopće odlučio na ovu avanturu.

Uploaded with ImageShack.us

Dubravko, kako je došlo do Cigle? Vidio si koliko je love dignuo Shrek, ili?
Da, to je bio okidač, upalila mi se i odmah natekla oblast u mozgu zadužena za rebalans proračuna. Ali riječ je i o nekim praiskonskim ambicijama iz djetinjstva. Crtani je film u stvari moja prva, prava ljubav, samo sam šutio o tome. Kao dijete iz zabiti morao sam se pomiriti sa sličicama koje se ne mrdaju sve dok najmodernija tehnologija nije dopustila i nama ruralnim tipovima da se okušamo u nečem naprednijem. U biti je moje stare ambicije oživio Krešimir Zimonić, koji me, kao tadašnji umjetnički direktor Animafesta nagovorio na ovo. Nije mu trebalo puno.

Koju si posluku želio porati, kome je namijenjena Cigla, o čemu govori?
Film prije svega, pokušava pratiti tradiciju svjetski poznate i cijenjene “Zagrebačke škole” s vinkovačkim razredom naprednih ponavljača. Riječ je o isključivo autorskom i umjetničkom pristupu, bez podilaženja i bilo kakvih komercijalnih ambicija. Kada sam odlučio raditi film, Zima me savjetovao da nikome ne podilazim, već da radim po svome Baš onako kakvi su bili i moji najžešći stripovi – brutalni i veselo-crni. Ivica i njegova majka nerotkinja, te susjed Glištun Gmižić, uz par dobronamjernih aliena dovode Planet do, ni manje ni više – sveopće propasti. Sve uz, naravno, puno nasilja, krvi, odvratnoća i droge. Fali jedino seksa, barem eksplicitnog, jer zavlačenje Ivice pod suknje gospođa više spada u soft erotiku.

Pratiš li trendove u svjetskoj animaciji, što te najviše zanima?
Ne, odnosno vrlo površno. Tek u zadnje vrijeme pročeprkam na YouTubeu za nečim o čemu sam nešto čuo ili je netko preporučio. A i kina su nam četnici srušili prije četvrt stoljeća, pa smo mi ovdje jadni.

U kojim animiranim filmovima danas uživaš, koje si volio u mladim danima?
Odgojen sam, naravno, na Disneyu i na svim mogućim crtićima iz kuhinje Hanna-Barbera koje smo mogli pratiti na TV-u. Kao klinac sam volio i Pink Panthera, a u posebnu kategoriju bih svrstao našeg Profesora Baltazara, crtić za uzraste od 3 do 140 godina. I danas su mi draži kratki od dugometražnih. Od serija su mi jaaako dragi The Simpsons i alternativu im ne nazirem na vidiku. Netko je spomenuo South park? Nešto lošije i bezveznije u životu nisam vidio.

Da se vratimo vašem osnovnom poslu, osim Overklokinga na Net.hr-u, te radova OK-u i Smibu, gdje se još danas mogu pratiti vaši stripovi, ilustracije, karikature, logotipovi (NK Cibalia, CAFT Zagreb Raiders)…
Recimo da si ih nabrojao sve. Sve je manje posla, danas svaka budala ima fotoaparat i bezvezne fotketine zauzimaju prostor umjetnosti, naravno, svaka čast iznimnim fotografima. Povremeno, manje-više jednokratno odradim neke zanimljive poslove. Zadnji je bio strip naručen za časopis Grifon kojeg izdaje Red srebrnog zmaja, veselo društvo koje se iz zabave oblači u srednjovjekovne vitezove, naganja i mačuje naokolo, jako divni ljudi. Napravio sam im strip “Smrt bacača kletava” kvazipovijesnu priču o pogibiji poznatog hrvatskog kralja.

Uploaded with ImageShack.us

Može li se u Hrvatskoj živjeti isključivo od crtanja?
Ako radiš u tri smjene, volim reći, “u rudniku” – onda može.

Kako napreduje pjevačko-skladateljska karijera u Septici?
Septica već godinu dana sprema novi album koji će pomesti sve u krugu 400 kilometara. Materijal je trenutačno na miksanju kod Denykena. Rekli smo si – idemo k najboljem ili ćemo kod nekog tko je najbolji poslije njega. A Denykenu se ovo jako svidjelo, pa je prvi single već gotov, i dok ovo čitate bit će masteriziran u Nashvilleu od ruke Brad Blackwooda, Grammyjem nagrađivanog masterdžije. Spremite gaće za rock trećeg milenijumuma, ako ne i četvrtog!

Uploaded with ImageShack.us

Kad će novi album, spotovi, ex EU turneja?
Nadam se vrlo brzo. Septica je karizmatičan bend, nevjerojatna koncentracija testosterona i gruva kad joj prdne. Nitko nas ne tjera niti nas može natjerati na nešto, sve ide prirodnim tijekom u korelaciji s pulsiranjem svemira i prostorno-vremenskim kontinuumom.

Kompletan intervju potražite u novom broju Globusa!!!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

4 komentara

Cpantera 7 ožujka, 2012 - 10:57

Big LIKE!!!!! 😀

Odgovori
Pajo Pakšu 7 ožujka, 2012 - 11:22

a jebemumiša a ja sa napenalijo na imtervju, a ono kupi globus pa nastavi dalje čitat. nije ti štos.
živijoooo riba živijoooo njegovo visočamstvo govnar smrti živijoo septikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Odgovori
yosipa 7 ožujka, 2012 - 14:24

divno… mi odrastamo na “Malom Ivici”, overklokingu i , ofc, Septici.. Gos’n Mataković, moram vam priznati, odlična je generacija koju vi “odgajate”.. <3 u iščekivanju nju album & Cigle!

Č E S T I T A M O ! ! ! HRVACKA!!

Odgovori
SeDmA 7 ožujka, 2012 - 16:14

..dobar dan ..:-)
..oprosti što upadam ovako nenajavljeno , no poznavajući sebe , to mi nije nikakva prepreka ..
.. prvo umirem od smijeha ( ne baš doslovno , nego tak se kaže zar ne ?) ne na gornji post , nego na postove koje si ranije objavljivao , čitam zadnjih nekoliko sati i opet listam nove i nove zgode tebe i tvoje obitelji , tvojih crtica , pitaj boga kak se još to kaže …
.. onako od srca i duše jednog bezdlake na jeziku muškarca , kojeg bi vjerujem svaka od nas htijela imat kraj sebe , al nebi to priznala ni u najgorim mukama ..
..niš , tek tolko , odo čitat dalje ..:-)
..ako te nitko nije pohvalio za sve one noći neprospavane , kraj prvorođenca ..
BRAVO !!!!!
( sva sreča , što moji nisu noću plakali )
..kupanje je bilo tatino , guzica mamina , cica djetetova (dobro i tata je mogo doć blizu ako je bilo mjesta)
..red se mora znati , to mu odma napomeneš čim ugleda svijetlo dana:-)

..čitam te … 🙂

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.