Ante Miličević šampion, sedam platinastih i 14 zlatnih medalja na ocjenjivanju traminaca

by Ribafish
2 komentara

Traminac Požežanina Ante Miličevića s vinogradom u Mitrovcu nedaleko od Kutjeva, Izborna berba prosušenih bobica iz 2013. godine, šampion je prvog i najvećeg ikada ocjenjivanja hrvatskih traminaca organiziranog kao svojevrsni uvod u treće izdanje Festivala traminca koji će se 21. i 22. svibnja održati u Iloku.

Službena objava:
Antin traminac je zavrijedio vrlo visokih 96,66 bodova i najbolje je ocijenjeno vino među ukupno 87 uzoraka iz cijele Hrvatske te tri iz susjedne Mađarske. Također, njegov traminac je postao šampion u kategoriji predikatnih vina, kao što je šampionom među suhim tramincima proglašen traminac iz 2015. godine Vinarije Papak (95,3 boda), u konkurenciji polusuhih slavio je Ivan Enjingi sa svojom Izbornom berbom iz 2009. godine (93,3), najbolji poluslatki traminac dolazi iz Vinarije Trs – Izborna berba 2016. (96), i to u naknadnom pripetavanju s tramincem iz  baranjske vinarije Kolar, dok je među maceriranim tramincima, kojih je bilo šest – Misna vina, Srđan Barić, Bedekovich, Tomac, Bolfan i Jagunić, najveću ocjenu, 86,66 bodova, zaslužio traminac iz 2020. godine Misnih vina iz Trnave.

Čak sedam traminaca je motiviralo ocjenjivače – Marija Meštrovića, Ivanu Puhelek, Brunu Gaberšeka, Franju Francema, Krešimira Ivančića, Željka Bročilovića Carlosa, Ivu Kozarčanina, Sašu Špiranca, Igora Lukovića i Zoltana Gyorffyja, da ih nagrade s platinastom medaljom, za koju je prag iznosio 95 bodova. Riječ je o Miličevićevoj Izbornoj berbi prosušenih bobica, Ledenoj berbi iz 2016. Vinarije Papak (95), Izbornoj berbi prosušenih bobica iz 2018. Vinarije Rajaković iz Krašića (95), Ledenoj berbi iz 2018. Kutjeva dd (95,33), Izbornoj berbi iz 2016. godine Vinarije Trs (96),  Tramincu iz 2019. godine Vinarije Kolar iz Baranje (95) te tramincu iz 2015. godine Vinarije Papak iz Iloka (95).

Zlatnim medaljama, za koje je trebalo osvojiti najmanje 90 bodova, okitilo se čak 14 traminaca:

Kalazić – Traminac 2019. (90,66);

Apostol – Traminac 2017. (90,66);

Kalazić – Traminac 2017. (90,33);

Kalazić – Traminac 2012. (92,33);

Enjingi – Traminac 2009. (93);

Dražen Zečić – Traminac Kasna berba 2016. (92);

Dražen Zečić – Traminac Kasna berba 2015. (90,66);

Bodren – Traminac 2018. (93,33);

Iločki podrumi – Izborna berba bobica 2017. (91,33);

Đurinski – IBPB 2015. (91);

Misna vina – Izborna berba 2012. (93,33);

Misna vina – Ledena berba 2011. (91);

Šafran – Izborna berba bobica 2009. (90);

Iločka polja – IBPB 2008. (90).

Ocjenjivači nisu skrivali uzbuđenje zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih traminaca koji se proizvode u Hrvatskoj, a neki, poput Ive Kozarčanina, sve su usporedili s „vatrometom s raketama koje su se lijepo razišle i ispucale jako lijepu priču“. Naš slovenski prijatelj i veliki vinski znalac, Bruno Gaberšek, naglasio je da je traminac sorta za 21. stoljeće i moderne vinske konzumente.

“Traminci moraju biti rendgenizirani i pregledani i – to je to, navalimo na traminac! Ovo ocjenjivanje je idealna pozivnica za predstojeći Festival traminca na kojem će svi gosti biti u mogućnosti kušati sve ove bisere s kojima se Hrvatska s razlogom može podičiti,” naglasio je Bruno.

Mario Meštrović, istaknuti hrvatski sommelier, koji je predsjedao ocjenjivačkom komisijom, smatra da će upravo Festival traminca s ovakvim uzorcima te sorte pojačati zanimanje za tramincima i krajnjim istokom vinske Hrvatske.

“Prije svega, traminac je vrlo dopadljiva sorta, predivnih aroma ružica, suhih marelica, đumbira, suhe kamilice, prosuđenog voća… Ono što me posebno fasciniralo, poglavito kod vrhunskih primjeraka, jest fantastična svježina, užitak slasti, ravnoteže okusa, bogata aromatika.”

Svi ovi traminci koje smo kušali i ocjenjivali naprosto su najbolja moguća pozivnica na Festival traminca na kojem će se svi oni moći kušati. U tom smislu, Festival traminca je idealan događaj kao pozivnica za neizostavni dolazak u Ilok!

Iločki Podrumi: Kako sam popio najstarije i najskuplje vino u životu, Traminac 1947.

Željko Bročilović Carlos je utvrdio da su ocjenjivači naišli na vina koja „mogu bez ikakvih problema konkurirati najboljim tramincima Alzasa i Alto Adigea“, a slično razmišlja i Saša Špiranec:

“Najbolji hrvatski traminci su kao Dinamo u Ligi prvaka! A to znači – talentirano, možemo, ali fali nam onaj jedan korak da budemo sami vrh!”

Decanterov sudac iz Srbije, Igor Luković, smatra da u Hrvatskoj postoje traminci svjetske klase, a najviše ga je fascinirao „diverzitet stilova, kao i diverzitet terroira koji utječu kakav će traminac biti u konačnici“.

Svi traminci koji su bili na ocjenjivanju bit će ponuđeni na kušanje posjetiteljima Festivala traminca 22. svibnja na otvorenom prostoru travnjaka ispred ladanjske kuće na Principovcu.

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

2 komentara

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.