Ambasada: Utočište za obožavatelje craft piva i organskih vina

Sve je više inovacija, smjerova, stilova i svakojakih igrarija u svijetu vina i piva, a Tomislav Špoljarić i njegov brat Željko također, svoju su ljubav prema tim napicima uobličili u craft butikić (shop i kušaonicu) u ulici Crvenog križa i dali mu ime - Ambasada.

by Ribafish
0 komentar

Rukom oslikani zidovi i palete koje glume stolove, sjedalice od praznih kegova, frižideri i police s raritetnim bocama i limenkama vrhunske kvalitete uz stručnu riječ vlasnika, tako bi se u jednoj rečenici mogla opisati Ambasada. Ovaj prostor za desetak ljudi, a bogami i tridesetak kad opet zatopli pa se palete presele na parking ispred lokala, nova su meka pivopija i vinopija koji traže nešto posebno, drugačije, novo i zanimljivo.

Pet minuta hoda od Autobusnog kolodvora, petnaestak od Kvatrića i dvadesetak od Trga bit će vam potrebno da pronađete, zasjednete i zaljubite se u bogatstvo novih okusa ponajviše iz svijeta kiselih piva i biodinamičkih vina. Sjeo sam s Tomislavom i pokerom vrsnih pivara/kušača/novinara/obožavatelja (Marko, Hrabren, Šaba, Dmitar) i proveo par sati kušajući neke nove dimenzije. Pitao sam usput Tomislava za neke detalje…

Otvoriti lokal u kojem će se prodavati i točiti uglavnom skupa i raritetna piva i vina je dosta hrabar potez, otkud vam testisi za tako nešto, kako je nastala Ambasada?

Već dugo smo imali želju otvoriti nešto zajednički, a nema boljeg posla od onog u kojem ćeš maksimalno uživati i gdje ćeš prodavati stvari koje voliš i razumiješ. Ja sam se vratio iz inozemstva, buraz je odlučio napustiti dotadašnji posao, istresli smo zalihe iz čarapa i tako pokrenuli naš mali projekt.

Kako je nastalo ime, tko je unutra osim tebe i buraza, ako i je itko?

U projektu smo samo nas dvoje, trenutno sami sve radimo, no u planu nam je zapošljavanje barem još jedne osobe za pomoć oko vođenja shopa. Ime je nastalo nakon brainstorminga s jednim frendom, a simbolizira nas, ambasadore pivske kulture, a ujedno i mjesto gdje se može doći i zatražiti azil kad te cura/dečko naganja ili traži 😊

Koja je filozofija, što želite postići, kakvu ekipu privući?

Publika kojoj težimo su naravno svi ljubitelji craft piva i oni koji će to tek postati, beer geekovi itd., no jedna od glavnih ideja je približavanja specijalnih kiselih piva (lambica) publici koja nije nužno pivski orijentirana. S obzirom na specifičnost u proizvodnji kojim se između ostalog dobiva visoka kompleksnost piva, ona su slična vrhunskim vinima te im kao takva mogu biti dostojna zamjena prilikom raznih druženja i uživanjima u dobroj hrani.

Koje je radno vrijeme?

Preko tjedna radimo od 14:00 – 20:00, a petkom i subotom potegnemo do 22:00.

Što sve nudite, koliko piva, koliko vina, otkud sve to dolazi?

Imamo oko 200 pivskih etiketa – od naših pivara je 40-ak, ostatak dolazi iz Belgije, Italije, Estonije, Nizozemske, Švedske, Velike Britanije, SAD-a, uskoro i Njemačke, itd. Što se tiče prirodnih vina, imamo ih 20-ak u rotaciji, uglavnom su iz Italije, Slovenije, Austrije i poneka iz Hrvatske. Dio robe nabavljamo direktno od proizvođača, a dio od distributera.

Koji su vam najjači brendovi, što najbolje prolazi kod muške, što kod ženske populacije?

Od „kiselica“ najjači brendovi koje držimo su 3 Fontainen, Tilquin i Alvinne, dok bi od ostalih stilova izdvojili pive pivovara Struise (Belgija), Puhaste (Estonija), De Ranke (Belgija), Frontaal (Nizozemska), Apex (Švedska). Momci su uglavnom zainteresirani za jake, tamne pive, te naravno IPA-e, dok su cure više za uživanje u naturalnim vinima.

Po čemu ste drukčiji od Spicy Daysa, Gobleta, To & To, Pomalo i još nekih sličnih lokala koji su se otvorili u zadnje vrijeme?

Najveća razlika je u tome što mi imamo velik izbor kiselih piva i naturalnih vina. Konceptom smo najsličniji Gobletu koji je kao i mi shop i kušaona, no razlikujemo se po ponudi samih piva i dijela publike koju privlačimo.

Koliko imate točenih piva, kako se to i kad mijenja?

Imamo tri točionika, jedna pipa je uvijek rezervirana za neko kiselo pivo, ostale dvije rotiramo s crafticama uglavnom naših pivara – recimo da svaki tjedan izrotiramo te 3 pipe.

Po čemu ste jedinstveni?

Jedinstveni smo prvenstveno po ponudi piva i vina, a rekao bih i po uređenju gdje smo se htjeli malo udaljiti od klasičnog koncepta pa samo angažirali umjetnicu Klarxy koja nam je oslikala zidove i stolove i time stvorila „arty“ ambijent.

Postoje li kakve radionice, tečajevi?

Radionice i prezentacije su u planu, ali s time ćemo krenuti u proljeće kada će uvjeti dopustiti boravak na terasi.

Zašto kiselice, zašto orangei?

Uz to što ih obožavamo piti 😊, jer je to niša koja je još uvijek u povojima, a mi volimo izazove! Ali ponajviše jer smo svjesni o koliko interesantnim i kvalitetnim proizvodima se radi te ih kao takve želimo približiti hrvatskoj publici.

Kako bi po tvom mišljenju trebalo educirati ljude da barem probaju, ako ne i navuku se na ove stvari?

Redovitim radionicama u shopu, prezentacijama vinskim i gastro entuzijastima, distribucijom u vrhunske restorane gdje će kuhari i sommelieri pronaći način kako upariti tu vrstu piva s finom hranom. Uz to, u planu je i organizacija malog pivskog festivala gdje bi imali veliku ponudu kiselih piva koja će se tamo degustirati.

Kakvi su planovi za zimu?

Skijanje Francuska, Aspen i St. Moritz! Šalu na stranu, po zimi raditi još više na marketingu i prezentaciji našeg dućana što široj publici, pronaći dodatne kanale za dobavu piva, popuniti portfolio s onim što nam fali kako bi bili spremni za dolazak toplijih dana kada se piva više troši nego u ovim zimskim danima.

Sretno ljudi!

 

Ambasada
Ulica Crvenog križa 31
099 415 7011
tspoljaric@gmail.com
https://www.facebook.com/ambasadazagreb

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.